Bemutatkozás
Bemutatkozás

Hagyományápolással Tamási Kultúrájáért Alapítvány

Alapítványunkat 2004-ben három magánszemély hozta létre. Azóta azon munkálkodunk, hogy nemzeti hagyományainkat megőrizzük, továbbadását elősegítsük, annak tiszteletére neveljünk. A gyermek és ifjúsági korosztály közösséghez tartozását, identitástudatának megerősítését fejlesszük. Munkánkkal a helyi kultúrát és közművelődést gazdagítsuk.

Ennek érdekében többféle tevékenységet végzünk:

a) gyermek és ifjúsági néptánc és népzenei csoportok működését támogatjuk, ezzel elősegítjük a gyermek és ifjúsági korosztály nemzethez való kötődésének fejlesztését, erősítjük és fejlesztjük a szociális kompetencia, hagyományok iránti pozitív attitűd kialakítását.

Elért eredményeink: néptánc és népzenei táborokat szervezünk évente, amelyeken új műsorokat készítenek elő a csoportok. A műsorokhoz viseleteket vásárolunk.

b) ismeretterjesztő tevékenységet végzünk a hagyományápolás területén. Feledésbe merülő népi, paraszti tevékenységek felkutatásában, bemutatásában, továbbadásában veszünk részt.

Elért eredményeink: Kapos-Koppány mente fejdíszének a "pillé"-nek, a grillázstortának, az öt tűvel való tutyi kötésnek a bemutatása, elkészítésének megtanítása, gépi fehér hímzés megismerése, a technika elsajátítása, a Kapos-Koppány mente tojásdíszítő motívumainak bemutatása, a vakarásos tojásdíszítés módjának megismertetése,

c) hagyományok felelevenítése, átörökítése, a közösségi élet erősítése.

Elért eredményeink: alapítványunk által rendezett események a májusfa állítása és kitáncolása, Luca napi népszokások felelevenítése, betlehemezés.

d) aktív részvétel, szerepvállalás a civil társadalom életében. A városban működő civil szervezetekkel való együttműködés, rendezvények közös megvalósítása.

Elért eredményeink: jótékonysági esteken való közreműködés, karácsonyi ajándékcsomagok összeállítása, hagyományápoló civil szervezetekkel tanulmányutakon, előadásokon való részvétel.

 


Keresés